DAAROM VITALITEIT!

56% VAN DE BEROEPS­BEVOLKING STAAT OP OMVALLEN

Nieuw onderzoek van het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-out (NCPSB) toont aan dat ruim 4 miljoen werken­den hard op weg zijn om burn-out te raken. Dominante oorzaken: de thuiswerksituatie en de baan­onzekerheid. Beiden een direct gevolg van de huidige crisis. Het NCPSB adviseert werkgevers om preventief actie te ondernemen. ‘In de aanloop naar een burn-out kun je goed interveniëren!’

11 UUR PER WEEK

MEER OVERWERK

Door de pandemie wordt er gemiddeld 11 uur per week overgewerkt. Dat blijkt uit onderzoek van TNO. Voor corona lag dat gemiddelde flink lager. Toen werd er namelijk 4 uur per week overgewerkt.

WERKSTRESS BLIJFT TOENEMEN

Het CNV geeft naar aanleiding van een eigen onderzoek onder 1500 leden aan dat de werkstress verder toeneemt naarmate de coronacrisis langer duurt. 29% van de ondervraagden heeft meer last van werkstress dan voor de crisis. 35% voelt zich eenzamer. En 12% geeft aan dat ze weinig steun krijgen van de leidinggevende om het werk onder de huidige omstandigheden goed te doen. CNV heeft hierop bij de overheid gepleit voor een psychisch noodhulpfonds.

JONGEREN

MENTAAL SLACHTOFFER

Driekwart (74%) van alle jongeren tot 35 jaar geeft aan last te hebben van één of meerdere psychische klachten door de coronacrisis. Dat komt uit het onderzoek dat EenVandaag onder ruim 25.000 leden van het eigen opiniepanel heeft gehouden. Meer dan de helft van alle Nederlanders zegt last te hebben van mentale klachten. Die variëren van lichte klachten als piekeren en prikkelbaar zijn tot paniekaanvallen en serieuze depressiviteit.

VEERKRACHT & MOTIVATIE

Ondanks de laatste negatieve cijfers zien we ook dat steeds meer mensen intrinsiek gemotiveerd zijn om aan de slag te gaan met leefstijlverbeteringen. Data uit de Persoonlijke Gezondheidscheck 2020 van het Niped laat zien dat 77% van de deelnemers gemotiveerd is om aan vitaliteit te willen werken.

DE ATLEETFABRIEK

VOOR VITALE MEDEWERKERS

We weten dat het omzetten van die motivatie naar daadwerkelijk hanteren van een gebalanceerde levensstijl best een uitdaging kan zijn. Gelukkig hebben we bij De Atleetfabriek alles in huis om organisaties en medewerkers daarin te ondersteunen.